Vanmorgen meteen onderzoek gedaan naar de werkzaamheden op de Jisperdijk. Bij het beheerpad/insteekweg valt direct op dat de verkeersregelaar mensen in de juiste richting stuurt of tegenhoudt. Navraag bij deze verkeersregelaar levert het volgende op:
- Er komen bij Neck en aan de kant van Jisp slagbomen met pasjes voor de bewoners aan de Jisperdijk. Zij kunnen daarmee toegang krijgen tot hun woning. Voor overig verkeer wordt de dijk volledig afgesloten. 24/7
- Fietsers, brommers et cetera kunnen linksaf het beheerpad op richting het kanaal of rechts de witte voetgangersbrug over richting Wijdewormer.
- De bus gaat rijden over een noodbrug die ook gebruikt gaat worden voor het aan- en afvoeren van bouwmaterialen.
Inmiddels is aan de zijde van het Jisperveld gestart met het drukken van houten palen en aan de kant van de Ringvaart worden de kunststofdamwanden gedrukt. Voor vaarverkeer op de Ringvaart geldt dat de doorvaarthoogte van de noodbrug laag is. Een roeiboot of platbodem kan er onderdoor.
De stremming van de Jisperdijk zal tot en met december 2017 gaan duren.
Onderstaande reactie op 6 juli ontvangen van Maarten Zon (omgevingsmaneger VBK)
De Jisperdijk is vanaf 3 juli, afgesloten voor het verkeer middels slagbomen. De uitzondering is dat aanwonend verkeer, wonend aan het werkgebied, EBS buslijn 121 en nood- en hulpdiensten tot medio juli nog van de dijk gebruik mogen maken. De aankomende weken wordt er een noodbrug aangelegd ter hoogte van de Jisperdijk 5. Deze noodbrug gaat dienen als doorgaande route voor EBS buslijn 121 en nood- en hulpdiensten. De reden dat ander verkeer geen gebruik mag maken van deze brug is omdat de Oosterdwarsweg in gebruik is door fietsers en het pad te smal is om al het Jisper-verkeer er over te laten.
We hebben vele mogelijkheden verkent in het gebied voordat we de Jisperdijk af zouden sluiten. De mogelijkheden waren veelal te smal of er was onvoldoende ruimte om er mogelijkheden te creeëren.
De dijk is tijdens de avonduren/weekenden ook gesloten voor doorgaand verkeer. In de bouwvakantie werkt de aannemer door.
De Jisperdijk moet nodig opgeknapt worden, ze is aan een grote APK toe. Daarbij is ze zodanig kwetsbaar door de onderliggende veenlaag dat we dat langzaam en stukje voor stukje moeten doen. We doen onze uiterste best om de overlast te beperken. Ik begrijp dat het erg vervelend is voor u en de bewoners van Jisp, omdat dit uw doorgaande route is. Echter mooier dan het nu is kunnen we het helaas niet maken, vanwege de kwetsbaarheid van het landschap moeten we dit heel voorzichtig doen en is extra belasting door verkeer bezwaarlijk. Als de dijk straks weer op sterkte is, zijn we met het groot onderhoud aan de Jisperdijk voor de komende 20 jaar klaar. En zijn de achterliggende polders weer volgens de laatste landelijke eisen veilig voor hoogwater in de boezem bij extreem weer.